Πρόβλημα Bridge Νο7

  • Κάνετε το πλάνο εκτέλεσης για τον Νότο.
  • Λύση:

Κάνετε το πλάνο εκτέλεσης για τον Νότο.

Συμβόλαιο 3 ΝΤ
Αντάμ: 2

Βορράς:
:
: Q 3
: A K J 9 8 7 6
: Q J 10 9

Νότος:
: A K J 10 9
: A K
: 10
: 8 7 6 5 4

Λύση:

Έχουμε 6 έτοιμες λεβέ (Α Κ A K & A K ). Τα σπαθιά θα μπορέσουν να μας παρέχουν άλλες 3 λεβέ μόλις φύγουν ο Α και ο Κ. Αυτό το πλάνο όμως είναι καταδικασμένο. Οι αντίπαλοι έχουν πολύ σωστά επιτεθεί στις κούπες. Αν παίξουμε σπαθί, θα κερδίσουν και θα μας γυρίσουν κούπα μαιτράροντας το χρώμα για την άμυνα.
Η μόνη μας ελπίδα για αρκετές επιπλέον λεβέ έρχεται λοιπόν από τα καρά, όπου μας λείπει μόνο η Ντάμα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μόνο ένα ανέβασμα, οπότε αν μας πάρουν την Q δε θα μπορέσουμε να εισπράξουμε τα υπόλοιπα καρά και θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε στο προηγούμενο πλάνο.
Το μυστικό είναι να εκμεταλλευτούμε την Q του μορ! Τραβάμε αρχικά Α Κ πετώντας σπαθιά από τον μορ (θα δούμε αργότερα γιατί) και στη συνέχεια παίζουμε καρό στον Α, Κ και καρό, πετώντας στο μεταξύ από το χέρι μας τον Κ . Με αυτό τον τρόπο εμποδίζουμε την άμυνα να παίξει ξανά κούπα γιατί πλέον θα κερδίσουμε στον μορ με την Q και θα κάνουμε όλα τα καρά μας*. Η άμυνα μπορεί να εισπράξει ακόμα τον Α , τον Κ και την Q , αλλά όλες οι υπόλοιπες λεβέ είναι δικές μας.Ο λόγος που τραβήξαμε πρώτα τις 2 πικένιες λεβέ ήταν γιατί αν πιάσουμε αμέσως τα καρά, όταν η άμυνα γυρίσει κούπα θα βρεθούμε στον μορ και δε θα έχουμε τρόπο να έρθουμε στο χέρι μας.*Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να κερδίσετε την τελευταία σας λεβέ με το 7 κερδίζοντας μια μπίρα από τον συμπαίκτη σας.