Πρόβλημα Bridge Νο5

  • Τι θα κάνατε αντάμ και γιατί με το χέρι του Νότου;
  • Λύση:

Τι θα κάνατε αντάμ και γιατί με το χέρι του Νότου;

Μοίρασε ο Βορράς.

Νότος:
: A 5
: 5 4 3
: K 7 5 4 2
: 9 8 2

Λύση:

Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές, να βγούμε παθητικά σε κάποιο χρώμα που δεν έχουμε αξίες, όπως τα σπαθιά, ή να βγούμε επιθετικά κάτω από τον Κ .
Η αντάμ καρό έχει το πλεονέκτημα ότι αν βρούμε την Q στον συμπαίκτη το συμβόλαιο μπαίνει σχεδόν σίγουρα μέσα. H Q θα ξηλώσει τον Α του εκτελεστή και αργά ή γρήγορα ο εκτελεστής θα αναγκαστεί να παίξει πίκα για να μετράρει το μακρύ του χρώμα και θα κάνουμε 2 λεβέ, τον Κ και τον Α . Φαίνεται πολύ ελκυστικό το να ζητάμε μόνο 2 πόντους απ τον συμπαίκτη μας για να βάλουμε μέσα ένα σλεμ.
Από την άλλη μεριά, η αντάμ καρό πολύ συχνά θα πουλήσει μία λεβέ. Κοιτώντας την αγορά βλέπουμε ότι η δύση έκανε αγορά τέταρτου χρώματος στα καρά ζητώντας κράτημα καρό και ο εκτελεστής αγόρασε Χωρίς Ατού, δείχνοντας ότι δε φοβάται τα καρά. Βγαίνοντας καρό κάτω από τον Ρήγα επιτρέπουμε στον εκτελεστή να κερδίσει 2 λεβέ από καρό (αν δεν έχει ο σύντροφος την ντάμα) ενώ ξέρουμε ότι σχεδόν σίγουρα η εμπάς καρό δεν περνάει. Αν ο εκτελεστής χρειάζεται αυτή την επιπλέον λεβέ, ο μόνος τρόπος να βγει το συμβόλαιο είναι αν παίξουμε καρό εμείς.Αν αποφασίσουμε να μη βγούμε καρό για τους παραπάνω λόγους το καλύτερο είναι να βγούμε σπαθί που είναι το χρώμα που αγόρασε ο μορ και αφού καθόμαστε δεξιά του μορ θέλουμε να παίζουμε στη δύναμη του μορ για να τον βάλουμε στη μέση.
Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά τείνω να προτιμώ την παθητική αντάμ του 8 .
Όταν παίχτηκε η διανομή, η αντάμ καρό τελικά πέτυχε, όχι γιατί ήταν η Q στον συμπαίκτη, αλλά γιατί βρήκαμε τον εκτελεστή με ξερό τον Α ! Τα φύλλα ήταν ως εξής: