Πρόβλημα Bridge Νο4

  • Κάνετε το πλάνο εκτέλεσης για τον Νότο.
  • Λύση:

Κάνετε το πλάνο εκτέλεσης για τον Νότο.

Συμβόλαιο: 7ΝΤ

Αντάμ: 10

Βορράς:
: A K Q 2
: 5 4 3
: A K Q
: 8 7 6

Νότος:
: 5 4 3
: A K Q
: 7 6 4 2
: A K Q

Λύση:

Έχουμε 12 τραβηχτές λεβέ. Η τελευταία λεβέ θα πρέπει να έρθει είτε από το τέταρτο καρό μας, είτε από την τέταρτη πίκα του μορ. Αν οποιοδήποτε από τα δύο χρώματα κατανέμεται 3-3 στους αντιπάλους, το συμβόλαιο είναι σίγουρο.
Με προσεκτικό παίξιμο μπορούμε να βγάλουμε το συμβόλαιο και στην περίπτωση που τα 2 χρώματα δεν κατανέμονται 3-3, αρκεί ένας αντίπαλος να έχει μήκος και στα 2 χρώματα ( 4+ & 4+ ). Θα εφαρμόσουμε ένα απλό squeeze σε 2 χρώματα.
Κερδίζουμε την αντάμ και παίζουμε 3 γύρους καρό, ξεμπλοκάροντας. Αν τα καρά πέσουν 3-3 έχουμε 13 λεβέ. Ειδάλλως συνεχίζουμε το πλάνο μας. Παίζουμε 3 γύρους κούπα και άλλους 2 γύρους σπαθί. Στο παίξιμο του τελευταίου σπαθιού, αν κάποιος αντίπαλος κρατάει 4 πίκες και το τελευταίο καρό γίνεται squeezed.
Η κατάσταση έχει ως εξής:
Βορράς:
: A K Q 2
:
:
: 6

Νότος:
: 5 4 3
:
: 7
: Q

Έστω ότι η Ανατολή κρατάει αυτή τη στιγμή:
: J 10 9 8
:
: J
:
Στο παίξιμο της Q η Ανατολή δεν έχει καλή απάντηση. Αν ξεσκαρτάρει το J το 7 μας γίνεται μαιτρ και μαζί με A,K,Q έχουμε όλες τις υπόλοιπες λεβέ. Αν ξεσκαρτάρει πίκα τότε η τέταρτη πίκα του μορ θα μαιτραριστεί.
Παρατηρήστε ότι αν οι πίκες ήταν 3-3 δε χάνουμε τίποτε ακολουθώντας αυτή τη γραμμή εκτέλεσης. Αν το καρό μας δεν είναι μαιτρ, παίζουμε 4 γύρους πίκας ελπίζοντας. Με το squeeze είχαμε απλώς μια επιπλέον πιθανότητα.
Αυτό το πρόβλημα εκτός από την τεχνική του squeeze, μας υπενθυμίζει να προσέχουμε πάντοτε τα ξεσκαρταρίσματα των αντιπάλων μας και να μετράμε τα φύλλα που μένουν στα χρώματα που μας ενδιαφέρουν.